Aktie Fotografie : de panning als basis


Naast mijn full time activiteiten als fotograaf, geef ik met veel plezier 12 jaar lessen en opleiding Fotografie en Art Direction aan de LUCA School of Arts in Genk. Daarnaast geef ik ook ondernemers opleiding fotografie aan Volwassen Onderwijs QRIOS en ondernemers opleiding fotografie aan SYNTRA Limburg. Ik leer er samen met andere docenten de basistechnieken van fotografie, foto compositie en licht gebruik in studio en buiten aan cursisten en studenten.

Een vaak gestelde vraag  van studenten en andere gepassioneerde fotografen is: ” Hoe maak ik een goede actie foto van een auto met ‘strepen’ in de achtergrond ? ”

Het leek me aanvankelijk een simpele vraag met een simpel antwoord, “gewoon” de auto volgen en afdrukken op het goede moment. Maar de studenten zien sukkelen met deze opnames deed me beseffen dat het eigenlijk minder eenvoudig is dan dat het voor mij al die jaren al is en dat er toch iets meer bij komt kijken.

Ik ben de techniek dieper gaan bestuderen en ben mijn licht ook gaan opsteken bij andere auto fotografen en kwam tot het besluit dat er een beetje meer uitleg nodig is om de techniek aan te leren.

aktie fotografie meetrekken

aktie fotografie meetrekken

Het draait volgens mij allemaal rond ritme en een gevoel voor ritme. Ik ben muziekliefhebber en heb een goed gevoel voor ritme. Als je een gevoel voor ritme hebt in muziek, kan je snel ook een gevoel voor ritme in een beweging aanleren en aanvoelen. Zodra je “In the groove” komt van de beweging, dan heb je de basis van de meegetrokken actiefoto – de panning – al voor 80% gelegd. Je moet de beweging van de auto meevoelen. Stabiel en met gelijke snelheid meetrekken en kadreren. De flow van een beweging ontdekken en meegaan is de basis. Nu is het nog enkel een technische kwestie om tot een goede foto te komen. Welke sluitertijd kiezen om beweging te suggereren ?

De eerste van bovenstaande foto’s is de eerste genomen op 1/250 van een seconde. Je hebt amper een impressie van beweging maar wel een gegarandeerde scherpe foto. Dit is NIET wat we willen. Te gemakkelijk ook ! De foto eronder is op 1/30 van een seconde genomen. Hetv resultaat is goed rond draaiende wielen, een achtergrond vol strepen , that’s the stuff we want !

Je moet enkel rekening houden dat hoe lager je sluitersnelheid is, hoe groter het effect van snelheid zal zijn. Maar het risico op onscherpe foto’s neemt dan ook meer toe. Blijf na het nemen van de foto best je onderwerp nog even mee volgen. Je mag vooral niet stoppen met bewegen zodra je de foto gemaakt hebt.

De brandpuntsafstand van je lens beïnvloedt eveneens de indruk van snelheid. Doorgaans is een minimum brandpuntsafstand 135mm nodig. Je hebt het minste last van vervorming, je kan “enger” kadreren en het is gemakkelijker om je onderwerp te volgen. Zelf werk ik meestal op 200mm met mijn Nikon 70-200 f2.8 zoom. Groothoek objectieven hebben niet alleen de neiging om je onderwerp te vervormen, het is ook minder eenvoudig om je focus punt op je onderwerp te blijven houden door de bolle vervorming van de lens.

Deze techniek werkt prima bij een constante beweging. Het wordt vanzelfsprekend moeilijker als er een snelheidsverandering is ( acceleratie, remmen ) als je onderwerp naar je toekomt of weggaat,…

Veel plezier ! D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s