Fotografeer een Racewagen


2017 Honda NSX GT3 presentatie foto

3 jaar geleden in 2017 fotografeerde ik in opdracht van Honda Motor Europe de eerste Honda NSX GT3 racewagen. Hij zou tijdens de 24 Uren van Spa-Francorchamps aan het grote publiek gepresenteerd worden tijdens een persconferentie.

De Honda NSX werd hiervoor 2 dagen eerder op een geheime locatie gefotografeerd om de wereldwijde media van foto’s te voorzien op de dag van de presentatie. Voor deze fotosessie van de auto werkte ik samen met Jean-Luc, Michèle en Giorgio van JAS Motorsport. Die laatste werd gebrieft voor de juiste locatie.

Mijn fotografie briefing waren een 12-15 beelden maken die dan daags nadien verwerkt konden worden in de marketing tools en communicatie tools van Honda Racing. Op die manier was alles klaar voor de lancering van de racewagen de volgende dag.

De locatie was een grote distributie loods in Montzen. De muren waren beklad met soms wat schunnige graffiti die ik achteraf in Photoshop moest verwijderen. Giorgio en Jean-Luc duwden de auto in de posities en plaatsen voor mijn foto compositie zodat ik enkel nog maar mijn Hensel Porty flitsen op de juiste plaats moest zetten.

Een fotoshoot van een auto is niet zo moeilijk als je de materialen goed kan fotograferen. Wat glanst, wat heeft structuur, wat mag niet glanzen om net kleur en materiaal te tonen…

De Honda NSX GT3 was volledig uit koolstofvezel met een satijnen glans. Laat je de auto glanzen, dan zie je het koolstofvezel niet meer. Fotografeer je de auto zonder reflectie, dan zie je goed het koolstofvezel, maar niet meer de satijn glans.

Het samenstellen van het eindbeeld zit in iedere fotograaf z’n hoofd. Je ziet je eindfoto op voorhand in gedachten met alle effecten en toepassingen en dan “breek” je de foto in verschillende stappen af. Eens je die “afbraak” gedaan hebt, fotografeer je in verschillende etappes met licht, reflectiepanelen en polarisatiefilter je eindbeeld op.

Nadien ga je die verschillende etappes in Photoshop met laagmaskers monteren tot je eindbeeld.

In totaal maakte ik op een dag 15 foto’s waarvan er 12 weerhouden werden voor de lancering van de Honda NSX GT3. De 15 foto’s waren ’s nachts om 3u klaar en gestuurd naar het hoofdkwartier van Honda.

2 gedachten over “Fotografeer een Racewagen

 1. Knap staaltje vakmanschap van een echte “professional”.

  Ik vind het bijzonder jammer dat wij (voorlopig) niet meer kunnen samenwerken.

  Groeten,

  Jan

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s