Auto Focus in Autosport Fotografie


Kan je manueel scherpstellen in de autosport fotografie ? Antwoord: Dat kan je zeker, maar…

Onderstaande foto van Antionio Pizzonia in z’n Williams BMW werd aan bijna 300km/u in de beroemde bocht Raidillon genomen. De camera was de Nikon D1X met de 600mm f4 ED AF-S. In werkelijkheid dus een 900mm vanwege de “crop” factor.

Autofocus bestaat al langer dan vandaag maar was lang niet performant genoeg om snelle actie fotografie betrouwbaar en scherp vast te leggen.

De Nikon D1X was de tweede echte digitale camera van Nikon die uitstekende objectieven had, maar het AF systeem was niet opgewassen tegen de snelle reactietijden die nodig zijn in de sport. Zelfs de daaropvolgende D2X was te traag. Het zou pas vanaf de Nikon D3 zijn dat Autofocus voor de sport z’n naam waardig was.

Het is ook pas sinds de Nikon D3 dat ik vertrouwen kreeg in AF voor mijn sport en voor actie fotografie in het algemeen.

Niet alleen moet je objectief licht en snel zijn, je camera moet ook een snelle AF motor hebben om je lens aan te sturen. De meeste objectieven falen hierin, hoe enthousiast de amateur fotograaf graag is, voor een professioneel fotograaf mag een objectief niet falen maar keer op keer scoren in weer en wind.

Bovenstaande foto is dan ook in Manual Focus mode genomen. En dat was toen en nu nog steeds bijzonder moeilijk.

Het probleem met AF camera’s is dat de zoeker veel te helder is om makkelijk manueel scherp te kunnen stellen. Dat klinkt vreemd, maar iedereen die een analoge camera gebruikt heeft weet wat ik bedoel. Een “matter” minder helder matglas toont de scherpte veel duidelijker dan de huidige super heldere camera zoekers.

Je kan met de huidige camera’s manueel scherp stellen, maar je moet je tijd nemen… en net dat kan je niet tijdens sport reportages.

Greetz David

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s