Scherpe foto’s bij actie fotografie


2020 EVENT: WTCR Race of Slovakia TRACK: Slovakiaring TEAM: ComToYou DHL Team Audi Sport CAR: Audi A3 LMS DRIVER: Tom Coronel

Scherpe foto’s maken bij sportfotografie is één van de meest gestelde vragen. Zeker als je als leerkracht fotografie al meer dan 30 jaar de snelste sportfotografie professioneel beoefend.

De in dit artikel gepubliceerde foto’s zijn met volgende instellingen gemaakt:

  • Nikon D4s + Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR bij 135mm stand
  • belichting ISO200 – f4 – 1/2000s

“Welke lens gebruik je voor actiefotografie ? Welke sluitertijd bij autosport fotografie ? Welke AF settings voor bewegende objecten ? enzovoort enzovoort. Stuk voor stuk logische vragen die echter ook logisch denken vereisen.

Het begint zoals altijd met je toestel te kennen. Weet waar je je instellingen kan wijzigen, weet waar elk knopje voor dient en tracht een aantal keren auto’s in je straat te fotograferen. Pas dan kom je dan af met deze technische vragen voor een erg specifieke vorm van fotografie.

Op de eerste vraag is het antwoord als voor de meeste vormen van fotografie dat je eigenlijk met elke lens actiefoto’s kan maken. Sommige vormen van beweging vastleggen zijn met sommige brandpuntsafstanden moeilijker dan met andere. Met lichte tele lenzen van 135mm tot 200mm kan je al veel beweging vastleggen.

2020 EVENT: WTCR Race of Slovakia TRACK: Slovakiaring TEAM: All Inkl.com Münnich Motorsport CAR: Honda Civic TypeR FK8 DRIVER: Esteban Guerrieri

Op vraag 2 kan ik antwoorden dat elke sluitertijd kan dienen in functie van wat je wil fotograferen en hoe je de beweging wil vastleggen. Bevriezen tot extreme bewegingsonscherpte. Dus van 1/4000s tot 1/4s…

Vraag 3 is interessanter omdat dat een meer gesloten gebied is en waar moeilijker een algemeen antwoord op te geven is. Elke fotograaf hanteert z’n toestel zoals ie dat het liefste heeft en stelt de verschillende functies in die afgestemd is op zijn/haar manier van fotograferen. Dit geldt ook voor de autofocus instellingen van je toestel voor actie fotografie.

De basis instelling is de continue scherpstelling. (AF-C voor Nikon, Servo voor Canon,…)

Op volgende afbeeldingen kan je mijn instellingen op een Nikon D4s zien. De AF-C priority selection staat ingesteld op Focus+Release. Ik kies hier voor een focus/scherpstel prioriteit zodat ik 80-90% zeker ben dat de foto scherp zal zijn. Niet scherp is ook niet kunnen afdrukken.

De Focus Tracking staat op “normaal” en doet z’n werk goed en heb geen behoefte die te wijzigen. Wil je een snellere reactie van de AF op het volgen van het onderwerp dan zet je die op “short” maar de kans dat je meer onscherpe foto’s hebt is iets groter. Mijn ervaring is dat in de normale stand je AF meer “tijd” krijgt om te volgen en en dus scherp te stellen en met mijn AF-C priority selection meer scherpe foto’s zal opleveren.

Greetz ! David

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s