Evolutie foto beeldbewerking


Indien we alles op voorhand zouden kennen en weten, dan was er geen lol meer aan om aan fotografie te doen. Fotografie is een beroep of een hobby dat gelukkig nooit stilgestaan heeft.

Fotografie is ook steeds hand in hand geëvolueerd met technologie. De camera’s evolueerden en dat maakte dat opname technieken meer en andere creatieve opname mogelijkheden konden bieden.

Photoshop Edit 2003 – 2020
©David Noels – Volvo S60R – Autogids Magazine

De digitale fotografie laat in combinatie met de even hard evoluerende software technologie nog meer toe. Foto beeldbewerking van RAW bewerkingen tot Photoshop post productie evolueerden technisch aan een ongezien tempo de laatste 10 jaar.

Het creatief gebruik van die foto bewerking software ging de laatste 10 jaar in zo’n hoge versnelling dat veel fotografen diep moeten graven om bij te blijven. Maar het moeilijkste is om de eigen fotografie stijl te blijven vrijwaren. Iedere creatieveling heeft z’n eigen visuele “huisstijl”. Niet enkel vormelijk en compositie, ook de afwerking van de foto’s hoort daar in erg belangrijke mate bij.

De miljoen verschillende opties om beelden te bewerken maken het erg makkelijk om verloren te lopen in bewerkingen en retouches. Als fotograaf moet je erover blijven waken dat die nieuwe digitale mogelijkheden niet te ver weg dreigen te gaan van de visuele handtekening van de fotograaf.

Het is voor fotografen dan ook een “plicht” aan zichzelf om de juiste meerwaarde te blijven zoeken en geven aan hun fotografie zonder de eigen stijl te verloochenen.

De 2 foto’s tonen eenzelfde beeld gemaakt voor het tijdschrift Autogids Magazine. De reportage was een wegtest van de Volvo S60R en gemaakt met de Nikon D1X met een Nikon 17-35mm f2.8.

Het verschil in afwerking toont hoe ik als fotograaf in het begin van de digitale fotografie nog op de klassieke analoge manier fotografeerde. De technologie was er voor een stukje al, maar de creatieve mogelijkheden van Photoshop werd in 2003 nog erg weinig toegepast. Was het not done om beelden te bewerken ? De tweede foto is een update versie met huidige creatieve toepassingen. De oorspronkelijke sfeer blijf ik behouden, maar accentueer met Overlays en Blendmodes in Photoshop de sterke sfeerpunten van de foto.

Greetz David !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s